Jämfört med vanligt fiske är magnetfiske … annorlunda. Medan andra fiskare drar in en måltid eller exotiska fiskar, halar magnetfiskare bokstavligen talat in troféer.

Hur fiskar du med magneter? Varför har det blivit så populärt? Och vad försöker folk hitta? Idag kommer vi svara på alla de frågor du inte visste att du hade om magnetfiske. Vi varnar dock för att du kan känna dig lockad av det själv!

Vad är magnetfiske?

Magnetfiske är precis vad det låter som: fiske, med magneter. Chockerande, vi vet, med det är inte svårare än så. Du knyter ett rep på en magnet och kastar i den i vattnet. Om du har tur fastnar det på något du kan hala in och ta med hem.

Har du någon gång tappat nycklarna i en avloppsbrunn när du klivit ur bilen? Eller tappat favoritkniven i vattnet när du fiskar? Det har hänt många personer och det är förmodligen därför magnetfisket började. Sedan dess har det utvecklats till en fullfjädrad hobby som är till en del miljövård, en del skattjakt.

Varför sysslar då personer med detta? Som vi nämnt, en del av lockelsen är ekologisk. Du kan avlägsna tonvis med skräp från vattnet, rensa upp åarna runt om där du bor eller göra sjön till en säkrare plats att bada i. Du kan även njuta av spänningen av att fiska utan att skada några fiskar. Den främsta lockelsen är dock möjligheten att hitta sjunkna skatter.

Vad kan jag fånga?

Som du kan föreställa dig är listan med vad du kan fånga ändlös. Allt som innehåller järn är inom räckhåll, från skruvar och muttrar till skyltar, cyklar, verktyg och till med det mest klassiska – en gammal stövel.

Det mest spännande du kan hitta på din magnet är ett kassaskåp. Du skulle bli förvånad om du visste hur ofta folk hittar gamla kassaskåp i åar. För det mesta är de tomma, förmodligen dumpade efter att ha stulits. Men då och då drar någon lycklig magnetfiskare upp en riktig skattkista!

Sen har vi magnetfiskets heliga Graal: vapen. Massor av vapen dyker upp i åar och kanaler, särskilt i Europa, där det fortfarande myllrar av vapen från andra världskriget. Revolvrar är ibland i helt fungerande skick, även om du förmodligen bör ringa polisen om du hittar ett modernt vapen – någon slängde det förmdligen i kanalen av en god anledning!

Utrustning för magnetfiske

Sugen på att testa magnetfiske? En av det bästa med det är att du inte behöver mycket utrustning för att komma igång. En nybörjarutrustning för magnetfiske kan kosta så lite som 300 kronor, så det är verkligen något alla kan prova på.

Magnet

Det första du behöver är en stor magnet! Mer tekniskt talat behöver du en neodymmagnet för fiske. Det finns två typer: ensidig och tvåsidig. Tvåsidiga magneter är användbara för att genomsöka botten, då saker och ting fastnar på bägge sidor. Ensidiga magneter är bättre för tunga lyft då de greppar bättre.

Vårt råd? Satsa på en ensidig till att börja med, och expandera sedan allteftersom.

Fiskemagneter kommer i olika styrkor, från runt 200 till över 1 000 kg dragkraft. Om det låter mycket, tänk på att det mäts under ideala förhållanden, fastsatt på en plan stålplåt. Av den anledningen rekommenderar de flesta magnetfiskare minst 500 kg.


Magnetfiskelagar

”Det här låter ju spännande och kul, men är magnetfiske lagligt?” Ja, vi skulle ju inte skriva om det om det inte vore det, men det betyder inte att du kan göra det var som helst.

I Sverige är magnetfiske lagligt. Men se till att kolla med de lokala myndigheterna innan du ger dig ut. Det kan finnas speciella lagar för specifika åar eller pirar som du fiskar från. Det sista du vill är att dra till dig handbojor!
Ett helt nytt sätt att fiska

Man skulle kunna säga att magnetfiske inte är riktigt fiske. Hur kan det vara det när du inte fångar någon fisk? Gamla metallgrejer är inte lika spännande som fisk. Men om inget nappar och du vill ha lite omväxling, varför inte testa magneter? Du kan resna upp i ån där du bor och kanske komma över en riktig skatt under tiden. Snacka om en win-win-situation!