Använda pallkragar eller gammalt virke är lätt att få fatt i och med dessa kan du med enkla medel ge din trädgård, växthus, altan eller terrass en makeover. Det är endast fantasin som sätter gränserna för hur du vill upcycla gamla EU-pallar, pallkragar m.m. Så vill du bygga en trädkoja, skapa en odlingsbädd, en stol av EU-pallar eller varför inte ett helt lounge-set av gammalt virke så är grunderna för hur du ska förbereda och behandla träet detsamma.
I drömmarnas trädgård
Trenden att odla sina egna grönsaker, frukt och bär eller blommor ökar hela tiden. Det finns något extremt tillfredsställande i att äta sina egenproducerade grönsaker – och smaken, ja den talar sitt tydliga språk. Att anlägga en upphöjd odlingsbädd har många fördelar, det är skonsamt mot din rygg och kropp då du arbetar i en bekväm ställning samt att det blir varmare ner i botten vilket innebär en rikligare skörd. Men nog om det!
Oavsett om du bygger du dina egna pallkragar, eller upphöjda odlingsbäddar med träramar eller köper du nya, alternativt fyndar gamla och slitna så kan du sätta din personliga prägel på dem genom att måla med Skandinavisk Heltäckande Träskydd från Primacol. Produkten är speciellt framtagen med hänsyn till miljön samt till det skandinaviska klimatet och håller ditt trä friskt i upp till 8 år!
Måla din upphöjda odlingsbädd svart med Skandinaviskt Heltäckande Träskydd
Vi har valt att bygga vår egen upphöjda odlingsbädd av några gamla EU-pallar samt pallkragar som sett bättre dagar. Hur mycket förarbete som krävs är avhängigt på vad du vill bygga. Är det gör-det-själv-möbler till trädgården av gammalt virke eller pallar så är det viktigt att slipa dem ordentligt innan (du vill ju inte gärna få stickor när du sitter eller ligger i dem). Är det dock bara en ”sockel” till dina pallkragar – så att de kommer upp i höjd – ja, då är det egentligen inte så noga om du slipar eller inte. Vi valde att inte slipa vår bas till vår lilla blombädd när vi anlade en liten fikahörna på vår arbetsplats.
- Börja med att rengöra dem ordentligt, så att allt smuts, spindelväv och liknande försvinner. Oftast hittas denna typ av material i gamla hörn eller på andra bortglömda platser -så de är oftast riktigt skitiga från början.
- (Detta steg kan hoppas över, lite beroende på ditt projekt) Slipa pallarna först med ett grovt sandpapper och sedan går du över dem igen med ett finare sandpapper. Se till att du slipar så pass mycket att ytan blir helt slät och len att röra vid (vi vill inte ha några stickor!). Ska pallarna bara användas som bas, dvs. som en sockel till din upphöjda odlingsbädd? Då kan du faktiskt hoppa över detta moment med att slipa dem – men som sagt, du väljer själv hur mycket tid du vill lägga på dem. Om du vill ha ett råare och mer rustikt uttryck så slipar du dem inte!
- (Detta steg kan också hoppas över, lite beroende på hur mycket det dy bygger ska kunna stå emot och klara av vad gäller väder, vind, regn och annat) Du kan välja att behandla de råa pallarna med Primacol Skandinavisk Trägrundfärg, vilket säkerställer att det slutliga resultatet blir jämnt. Produkten ”mättar” träet och vi rekommenderar att du grundar dem med denna produkt om du vill att möblerna, eller odlingsbädden ska tåla mycket slitage.
- Måla nu pallarna med Skandinavisk Heltäckande Träskydd i den nyans du önskar. Vi valde att måla vår bas/sockel med den svarta nyansen. Vi rekommenderar också att du målar två omgångar för bästa resultat – men det är egentligen inte nödvändigt heller, det är en fråga om tålamod. Vi valde att bara måla en gång, då produkten täcker så bra redan från början.
I ur och skur
Pallarna är nu redo att användas! I och med att de behandlats med Skandinavisk Heltäckande Träskydd från Primacol så är de skyddade i upp till ÅTTA år!
Nu är de verkligen redo att stå ute – i ur och skur!