Att sväva fram över Stockholm ger dig en magisk utsikt i alla väderstreck. Det är ingen nyhet att Sveriges huvudstad bjuder på vackra vyer, men att se dem från ovan under en ballongflygning ger dig en extra dimension och touch. Vi berättar hur du går tillväga.
Hur går det till?
Att flyga luftballong Stockholm har blivit ett av de nöjen de flesta vill göra någon gång i sitt liv. De som redan har flugit vill dessutom göra om det. Det är enkelt och oproblematiskt att skaffa sig en eller flera platser på nästa luftballong. Det du först behöver göra är att köpa en biljett. Så fort all betalning är avklarad, aktiveras en biljett och du kan boka in en lämplig flygdag. En ballongflygning inleds med att du ankommer till mötesplatsen. Där får du en genomgång av piloten som förklarar hur ballongen packas och sätts upp samt grundlig säkerhetsinformation. När förberedelserna är klara är det dags för uppstigning och efter take-off tar det bara några minuter innan luftballongen befinner sig högt upp i luften. En exakt färdriktning går inte att bestämma på förhand – det är vindarna som styr takten och vart färden går. Ofta sker ballongfärderna på morgonen eller kvällen, vilket gör att du även får se en vacker soluppgång eller solnedgång. Glöm inte kameran! Flygningens längd varierar, men vanligtvis pågår den i ungefär en timme. Så efter ca 50 minuter börjar piloten söka efter en lämplig landningsplats. Tillbaka på marken kan du räkna med ett rejält endorfinpåslag och i det flesta fall ett traditionsenligt champagnedop. Kanske även en mysig picknick. Det finns ingen bättre eller sämre dag att välja när du vill flyga. Alla månaderna har sin tjusning. I början och slutet av säsongen maj-sep är luften väldigt klar och man kan se långt. Det är en härlig period som bjuder på mycket färger från naturen. Därför ser du ofta många luftballonger under denna tid.
Bra att tänka på!
Till en kvällsflygning bör du klä dig som vid en skogspromenad, allt efter rådande väder. Det vill säga långbyxor samt bra skor och gärna en extra (varm) tröja. Det kan hända att ni landar i högt gräs eller på ett lite lerigt fält. Efter solens nedgång kan det bli ruggigt och tidvis mycket mygg. Högklackat och kortkjol är inte att rekommendera. Till en morgonflygning rekommenderas att du utrustar dig med stövlar eller liknande skor. Morgondaggen som byggs upp under natten är mycket blöt.
Ta gärna med en keps och vattenflaska om det är varmt ute. Ta även med ett giltigt legitimation. Glöm heller inte din kamera, ballongflygning är en upplevelse värd att dokumentera.
Vädret kan tyvärr ställa till det ibland och då tvingas arrangören till att ställa in flygningen. Det kan hända både en och två gånger. Din biljett blir ombokningsbar så snart som möjligt efter inställd flygning, men senast 24 timmar senare. Då är det bara att boka in dig på en ny flygning. Så länge det är vädret som är dåligt så är din biljett giltig.