År 2012 förbjöds de gamla glödlamporna i Sverige. Sedan dess är det led som gäller för hela slanten. Samtidigt finns det utmaningar med exempelvis äldre ugnar som behöver en viss typ av glödlampor. Nu finns det även led för dessa användningsområden där dessa ser ut som gammaldags traditionella glödlampor men har leds positiva egenskaper. Vi berättar mer om dessa långvariga led glödlampor som är bra både för förbrukningen men även för miljön.

Gammalt utförande men med ett nytt innehåll

Först förbjöd man glödtrådslamporna, vilka ersattes med lågenergilampor innan led tog över. Nu finns det lampor i väldigt olika utföranden men vill du verkligen ha dessa i den gamla formen så finns det möjlighet att införskaffa glödlampor med ett gammalt utförande men med ett helt nytt innehåll, nämligen led. De må se ut som de gamla lamporna men de bär de positiva egenskaperna som led innebär inom sig.

Varför led?

LED-lampor har ingen glödtråd utan alstrar ljus genom en så kallad halvledardiod. Jämfört med en vanlig glödlampa har LED-lampan lägre energiförbrukning och längre livslängd vilket gör att du sparar både pengar genom lägre förbrukning men du slipper även byta ut lampan så ofta. LED-lampan har inga skadliga ämnen som bly eller kvicksilver i sig. Rent funktionsmässigt kan du dimra och tända och släcka ofta. Den tänds snabbt och blir inte speciellt varm, vilket gör att led kan användas som lampa vid exempelvis tygskärmar eller gardiner. Det som gör att led har kommit för att stanna är att den har en fantastisk livslängd, mycket lägre förbrukning, blir inte varm och belastar inte miljön på samma sätt som tidigare glödlampor gjorde. Att välja led-lampor även ifall du vill ha den gamla modellens utseende är inte något du kommer att ångra. Hur det än är historiskt med bytet från traditionella glödlampor till lågenergilampor och till nuvarande lysdioder så kommer dessa led-lampor bara att fortsätta att utvecklas och de är här för att stanna.