Vi vet att det säljs över 80 miljoner liter målarfärg i Sverige varje år. Vi vet också att all den färgen inte hamnar där den ska – som ny färg på våra hus och fasader, dörrar, lister, möbler och tak, långt ifrån. Vi köper fel färg och vi köper oftast alldeles för mycket. Målarfärg som hamnar både i naturen och i våra avlopp. Så hur kan vi göra för att måla mer miljövänligt?

 

Självklart finns det målarfärg på marknaden som är mer miljövänlig. Men fäster den? Blir det snyggt? Håller den över tid? Är det dyrt? Och hur miljövänlig är egentligen den målarfärgen som klassas som “miljövänlig” i Sverige? Det är frågor med många bottnar och det är svårt att ge ett entydigt svar. Men låt oss försöka!

Proffsen vet hur mycket färg som går åt

Först och främst vill vi slå ett slag för att anlita en professionell målerifirma. De vet hur mycket färg som verkligen behövs så du inte vara orolig för stora mängder svinn. De har även bra rutiner på hur de rengör sina penslar och rollers så inte färgen hamnar rakt ner i våra avlopp. Dessutom kan du nu även jämföra olika målare, baserat på tidigare kunders omdömen, certifikat, pris och vilken målarfärg de använder.

Vattenbaserat färg är miljövänligt i Sverige

För att en målarfärg i Sverige ska klassas som miljövänlig räcker det att den är vattenlöslig. Idag är plast- och akrylatfärg den väggfärg som säljs mest i Sverige. De är vattenlösliga men innehåller en rad andra ämnen och tillsatser som inte klassa som miljövänliga. Fossil olja, konserveringsmedel och mjukgörare är några exempel på icke miljövänliga tillsatser. Men hur miljövänligt är tillräckligt miljövänligt och hur petig ska man egentlig vara?

Linoljefärg – miljövänligt både inne och ute

Det finns målarfärg som är bättre för miljön. Ett tips är att använda sig av linoljefärg. Den går bra att använda även på väggar, både utomhus och inomhus, även om den traditionellt används till möbler och snickeri. Linoljefärg är tillverkad av naturliga ämnen utan tillsatser. Däremot är det något svårare att måla med linoljefärg. Så för att vara säker på att det blir bra, anlita en målerifirma.

Miljövänligt behöver inte vara dyrt

Givetvis är literpriset på linoljefärg dyrare än både literpriset på plast- och akrylatfärg. Men, det krävs inte lika mycket färg när du målar med linoljefärg. Win-win, både mot din plånbok men framförallt vår miljö.