När du står i startgropen för att börja måla om hemma så är det av yttersta vikt att du väljer rätt redskap av god kvalitet. Det finns en uppsjö av olika penslar i olika material, former, storlekar och för olika ändamål. Den stora frågan är då vilken pensel ska du då välja och vad är egentligen skillnaden mellan de olika? Spelar typen av målarfärg någon roll när jag ska välja en pensel? Vi på Gebenna har vi utformat en gedigen guide för att du ska känna dig säker på att du väljer den rätta penseln för att få det bästa och snyggaste resultatet.

Hänger kvalité och pris ihop?

Ja, det gör det! Viktigt att tänka på är att kvaliteten och pris hänger samman på penslar, så ska du t ex. måla fönsterkarmar, där man vill ha den snyggaste och jämnaste slutfinishen, så är kvaliteten A och O! Alla våra penslar är av hög kvalité och är populära bland både professionella yrkesmålare som DIY-fixaren. Vårt breda sortiment gör så att du garanterat hittar den specifika penseln du behöver. Vi har allt från små penslar till breda, specialpenslar om du ska måla element eller svåra hörn, dekorationspenslar m.fl.

Billiga penslar har en tendens att tappa/fälla strån vilket påverkar slutresultatet. Dyrare och mer högkvalitativa penslar ger ett bättre resultat, finare struktur, medför mindre risk för fel samt att de hållbarheten är betydligt längre än hos billigare modeller (förutsatt att man är noggrann med rengöringen samt förvaring efter avslutat arbete).

Vilken pensel ska jag använda när?

Liten pensel, bred pensel, rund pensel, smal pensel…?

När du ska påbörja ditt målningsarbete är det viktigt att du hittar rätt utrustning för ditt projekt. Idag finns det en uppsjö av olika penslar tillverkade i olika material, former och storlekar. Men vilken typ av borste ska du då välja och är det skillnad på vilken typ av pensel du behöver, beroende på vilken typ av färg du använder? På Gebenna har vi tagit fram en grundlig guide för dig, så att du kan vara säker på att du har beställt rätt pensel för ditt nästa målarprojekt – för att du ska uppnå det bästa och snyggaste resultatet.

Naturhår, syntetiskt eller en blandning? 

Vi delar upp kategorin ”Pensel” i vilket material de är tillverkade i: Pensel med naturhår, pensel med syntetiskt hår eller pensel som är en kombination av de båda. 

 

Penslar i naturhår (Svinborst)

Penslar i naturhår (svinborst) har en kraftig uppsugningsförmåga och minimerar således risken för färgdropp och spill när du har mycket målarfärg på den. Allt som oftast är även denna typ av pensel mycket mjukare vilket minskar risken för de annars så karaktäristiska ”penselstrecken” som uppstår när du jobbar med andra sorters penslar. 

Dock ska det nämnas att naturhårspenslar slits lättare och har en tendens att lättare tappa sina strån. Vi rekommenderar därför inte att du jobbar med denna typ av pensel om du ska måla på råare och mer strukturerade ytor så som fasader eller putsade väggar – risken är att stråna lossnar och fastnar i målarfärgen. 

Naturhårspenslar är däremot optimala att använda när du ska måla fönsterkarmar, dörrar där en perfekt finish är A och O.

Syntetiska penslar

Penslar i syntetiskt hår är mycket motståndskraftiga och extremt hållbara. Dessutom skapar de enkelt ett enhetligt slutresultat på stora ytor så som gavlar och väggar. Som med allt annat hänger pris och kvalitet ihop, så vi rekommenderar att du skaffar en syntetisk borste av god kvalitet för att uppnå bästa resultat.

Det bästa av två världar: Blandborstpensel med både naturhår och syntetiskt hår

Den här typen av blandborst-/kombinationspensel har hållbarheten som återfinns hos den syntetiska penseln samt de absorberande egenskaperna som finns hos de penslar gjorda av t ex. svinborst (naturligt hår).

Du kommer att upptäcka att många av dessa penslar har längre syntetiska strån och lite kortare naturliga strån. Detta bidrar till att det naturliga håret inte utsätts för samma slitage, eftersom de konstgjorda stråna hindrar detta. Därmed minskar också risken för trasigt hår.

En gammal tumregel är att ju mer terpentin och olja din färg innehåller, desto högre bör mängden naturligt hår i din pensel vara. Dessa typer av färger kan vara lite svårare att kontrollera, vilket en naturlig pensel med hög uppsugningsförmåga kan råda bot på.

Platt pensel, oval pensel, spröjspensel… vilken form ska min pensel ha?

När du väl ha bestämt dig för vilken sorts pensel du behöver, så är det dags för nästa beslut! Vilken form är den bästa för jobbet? Detta bestäms självklart i allra högsta grad på vad det är som du ska måla. Är det stora ytor rekommenderar vi att du väljer en stor och bred pensel på 100 eller 120 mm. Genom att välja denna sortens pensel kommer arbetet gå snabbare och så kommer resultatet bli med jämnt och enhetligt. Du kan med fördel välja en platt pensel med ett lite vinklat/snedställt skaft – den är mer ergonomisk och kommer skona dina handleder. 

Ska du måla mindre områden eller saker, så rekommenderar vi att du väljer en mindre och smalare pensel som också blir lättare att hantera och styra. 

Ska du göra knivskarpa kanter eller övergångar mellan färger så tänk på att det är lättare att jobba med en rund eller en oval pensel än med en fyrkantig pensel. Anledningen till detta är att stråna hos dessa penslar rör sig mer följsamt när du drar dem över ytan. Läs vår guide hur du enkelt får skarpa kanter. 

Ska du måla fönsterkarmar, dörrkarmar, lister eller golvsocklar rekommenderar vi att du använder en rund pensel/spröjspensel för att få de skarpaste kanterna. Du kan även välja att jobba med en oval pensel; den målar nästan lika precisionsaktigt som en klassisk rund pensel, men utformningen hos den ovala penseln minskar risken att färgen rinner ner längs med skaftet – vilket är en fördel när du ska måla något lite högre upp där arbetsställningen medför en högre risk för att färgen ska rinna. 

Ovala penslar är också superbra allround-penslar där de stora modellerna kan användas på stora ytor.

Specialpenslar

De senaste åren har det skett en markant ökning av nyheter inom penselvärlden på marknaden. Utöver de gamla vanliga och välkända platta penslarna eller de ovala och runda penslarna så har det kommit en hel del specialpenslar. 

En av de mer välkända specialpenslarna är elementpenseln – denna har samma design som en klassisk platt pensel men skillnaden ligger i skaftets utformning som är vinklat. Det innebär att du enklare kan komma åt bakom element utan att behöva trixa för mycket eller riskera att vrida handleden ur led. 

Ska du måla stora fasadytor utomhus, kan du med fördel välja en stor fasadpensel.

Penseln är av otroligt hög kvalité, så att den kan hålla mycket färg och samtidig är den bred, så du snabbare och mer effektivt kan måla din fasad eller träsnickerier.

Hos Gebenna säljer vi professionella dekorationspenslar i olika storlekar och för särskilda ändamål som t ex. för decoupage eller andra kreativa DIY-projekt.  Den är också superbra att använda när du målar en glittervägg med vår Mystic glitterfärg, men även för andra Decorative-produkter. 

Den snedställda skråpenseln är också en specialpensel som börjar vinna mark i målarbranschen. Den kombinerar det bästa från den ovala och den runda penseln. Skråpenseln är perfekt för precisionsmålning och med den kommer du in att måla i alla hörn och längs med lister. 

Billiga eller dyra penslar?

Många av oss väljer att köpa ett paket med blandade, billiga målarpenslar när vi börjar måla. Sedan har vi lite olika verktyg att komma igång med och så vi blir av med det dåliga samvetet när vi inte orkar rengöra penslarna efter att vi målat klart, så vi slänger dem istället – för de var ju så billiga (och förmodligen så speglades också kvaliteten i priset). Tänk dock på att du inte får slänga använda målarpenslar i din egen soptunna – de ska lämnas in på återvinningsstationen, samma plats som du lämnar in dina tomma färghinkar.

Vi rekommenderar alltid att investera i bättre penslar, som kanske kostar några kronor mer! I slutändan är det värt det, för billiga penslar i multipack kan aldrig jämföras med högkvalitativa penslar när det kommer till ergonomi, färgupptagningskapaciteten, känslan när du målar och slutfinishen för att nämna några saker. Högkvalitativa penslar håller längre (om du tar hand om dem efter användning) och du kan använda dem gång på gång. Med hänsyn till miljön, så är det också en bättre lösning! Billiga penslar har inte samma kvalité i sina strån, de släpper lättare och oftast blir slutresultatet inte vidare bra med spår av ränder efter penseln. 

För vissa projekt kanske du vill att finishen och precisionen ska vara helt perfekt, så det lönar sig att investera i lite extra bra penslar.

Behöver du till exempel måla fönster eller spröjs kan lite dyrare penslar vara en riktigt bra investering, då slutresultatet blir snyggare; du får en finare struktur och färgen flyter bättre ihop. Om du ser till att rengöra penslarna noggrant efter användning kan din pensel hålla i många, många år.

Behöver du däremot måla en större utomhusyta, till exempel en grov fasad, lönar det sig att köpa lite billigare penslar, eftersom dessa i alla fall kommer att slitas av det grova underlaget som hos en grov tegelvägg, putsad fasad eller grovhyvlat trä.

Men, som sagt, allt som oftast är det bättre att investera i lite dyrare och mer högkvalitativa penslar – för i det långa loppet så lönar det sig – både ekonomiskt och när det kommer till resultatet!

Ergonomi när du målar

Det kan vara svårt för handleder, axlar och fingrar att måla under lång tid, så det är värt att tänka på ergonomin när du väljer utrustning för ditt projekt. En vanlig pensel med träskaft fungerar felfritt, men ska du måla större projekt riskerar du att få blåsor på fingrarna. Därför rekommenderar vi att du använder utrustning med ett tvåkomponents-softgriphandtag för att skydda dina händer och handleder, som t ex. vår Professionella 2 K Pro-pensel.