1. Hyr eller återanvänd flyttkartonger

Det är få människor som går en hel livsstid utan att flytta. Framförallt, i ett land som Sverige – där 60% bor ensamma i ett hushåll. Sannolikheten att någon du känner någon med liggandes gamla flyttkartonger är stor.

 

Vill du vara vänlig mot miljön, och kanske även spara en slant, är det ingen dum idé att kontakta en gammal vän om att få låna flyttlådor. Kanske blir de t.o.m. glada att någon rensar gammalt skrutt från källaren.

 

Skulle det inte finnas någon, finns det även aktörer som hyr ut flyttkartonger. Då värnar du om miljön, plånboken och att inte dra på dig eget skrutt i källaren.

 

  1. Packa in utan onödig plast

Istället för att köpa massa mjukplast, som är skyldigt till att livet av över 1 miljon fåglar varje år, kan du använda ömtåligt material som du har hemma. Lakan, filtar, kuddar, handdukar och kläder. Du har säkert kläder som du sparar till speciella tillfällen. Du behöver inte använda dem i. Men du har, förmodligen, också kläder som du knappt använder – gamla spontanköp i garderoben.

 

En mer miljövänlig livsstil handlar om att lära oss att nyttja det vi har – till fullo. Okonventionella lösningar om så måste.

 

  1. Använd resväskor

En annan produkt som vi är urusla på att använda till fullo är resväskor. Kanske borde det ha hetat rymlig-väska för att vi enklare skulle förstå. Hos den gemene konsumenten, används resväskor kanske maximalt ett tiotal gånger per år. Resterande dagar i kalenderåret – ligger det och stökar någonstans.

 

Att inkludera resväskan i flyttverktygen innebär ännu ett sätt att nyttja tillgängliga resurser – till fullo. Eleganta, och perfekta till att lagra kläder.

 

  1. Källsortera!

När man flyttar, hittar man alltid sådant som inte får följa med – sådant som måste slängas. Detta kan vara allt ifrån textilier, möbler, vitvaror, elektronik, till glas, batterier, trä- och metall.

 

Hamnar detta fel och kommer ut i naturen, kan det bli förödande konsekvenser för miljön. Det är därför viktigt med att källsortera rätt från början för alla typer av material. Är du osäker hur du borde källsortera? Läs då Riksbyggens guide.

 

  1. Planera flytten i god tid

Vill du bli en mästare på miljövänliga flyttar är det planeringen du ska bemästra. Någon ska ta din lägenhet efter dig – det gäller att du underlätta för nästa gäst att slippa köra flera rundor. Börja rensa i god tid. Skänk sådant som du inte behöver. Ge den nya gästen några extra dagar att planera sina körningar.

 

I högtrafikerade storstäder, är det en god ide att ta hjälp av en flyttfirma. Bor du i Malmö? Ta hjälp en professionell flyttfirma i Malmö

 

Det gynnar alla parter i längden.