När du köper eller säljer en bostad är det en bra idé att känna till den exakta bostadsarean. Detta gäller oavsett om det är en lägenhet eller ett hus, eftersom värdet av båda bostadsformerna påverkas av den uppmätta bostadsytan. Den enskilt viktigaste faktorn som påverkas av rätt area är taxeringsvärdet. Skulle den uppmätta ytan vara mindre än vad som uppgetts, innebär det att taxeringsvärdet varit för högt och det finns risk att man har betalat ett överpris för huset. Är den uppmätta ytan istället större än den boarea som angetts, har man chans att få in extra pengar vid en försäljning eftersom huset är värt mer än man tidigare trott. Som köpare är det viktigt att kontrollera att boarean stämmer. Därför är det bra att göra en areamätning innan man köper sin bostad, för att kontrollera att man faktiskt får det man betalar för. Vi berättar mer om areamätning som är en god idé.

Varför göra en areamätning?

Det finns olika anledningar till varför areamätning Göteborg är en god idé. Många äldre byggnader har aldrig fått sin bostadsyta kontrollerad, utan uppskattningar har gjorts via ritningar. Det finns alltså stor risk för att en äldre bostad är större eller mindre än vad som angetts, och det är risk att betala mer av vad bostaden faktiskt än vad den faktisk är värd. Arean på nyare hus stämmer bättre än på gamla men även där kan det vara felaktiga mått. Så oavsett bostadens ålder är det värt att kontrollera arean för säkerhets skull. En annan anledning är att du kan ha varit inblandad i en areatvist, kanske utan att veta om det. Ifall du någonsin hyrt en bostad, hus, lägenhet eller rum, och efter att du ha bott där ett tag börjat fundera på om bostaden i själva verket är så stort som det utlovades har du kanske också varit delaktig i en areatvist. Kanske har hyresvärden varit lite väl generös när den angett boarean, och som resultat har du betalat för mycket hyra. Kanske har du själv varit hyresvärd och hyrt ut baserat på en ungefärlig uppfattning om hur stort det är, för att sedan inse att där trots allt fanns ett par extra kvadratmeter som kunde ha dragit in några extra kronor.

Vilken ände du än befinner dig i så lönar det sig att veta exakt vad det är du hyr eller hyr ut. Ett enkelt sätt att undvika ovisshet och framtida areatvister är att beställa en areamätning.

Hur går det till med areamätning?

Undvik att själv gå där med tumståck. En areamätning går snabbt och enkelt att utföra ifall du anlitar en professionell arealmätningsfirma. Uppmätningen tar mellan 30 minuter och två timmar beroende på storlek, och utan att möbler eller inredning behöver flyttas eller att några andra förberedelser behöver göras. Professionella verktyg används där mätningen görs görs med avancerad mätteknologi, lasermätare och CAD-program, ett snabbt och exakt sätt att fastställa och få dokumenterat de exakta måtten på ett utrymme. Du erhåller ett skriftligt och officiellt mätbevis på precis vad du har.