Om det är så att det är dags att ta körkort för bil, så finns det lite olika alternativ eller vägar att gå. Det allra vanligaste sättet, det är just att skriva in dig på en trafikskola. Det finns en bra trafikskola Stockholm du kan välja, om det är där du bor. Dock finns det även två andra alternativ. Du kan välja att köra privat med en handledare. Antingen enbart, eller kombinera det med trafikskola. Dock måste du och din handledare då först gå en kurs. Ett tredje alternativ, det är att gå en så kallad intensivkurs. Det är då ofta två veckor, där man kör och pluggar teori, mycket intensivt. Det passar dig som redan har en del körkunskaper.

Börja i rätt ände

Innan du kan börja övningsköra, så är det ett måste att ha ett så kallat körkortstillstånd. Detta är något du måste ansöka om och det hos Transportstyrelsen. Din ansökan prövas utifrån personliga och medicinska krav. Det krävs även ett syntest, så boka in tid hos optiker före din ansökan. Din optiker skickar sedan resultatet digitalt till Transportstyrelsen.

Om din ansökan blir godkänd, så får du hem ditt körkortstillstånd. Då kan du välja om du ska skriva in dig på en trafikskola i Stockholm, eller om du hellre vill köra privat.

Viket är bäst, trafikskola eller köra privat?

Vad som är bäst, det avgör du själv. Dock är det inte så att det ena måste utesluta det andra. Det kan vara en fördel att dels skriva in dig på en trafikskola, dels köra privat. Det så att du får så mycket körning du bara kan. Inte alla har råd att ta hur många lektioner som helst, så då är det ju bra att det går att kombinera det med privat körning. Se bara till så att du har en bra handledare, som lär ut på rätt sätt.

Under tiden du övningskör så är det även viktigt att plugga teori. Du ska ju kunna tillämpa alla trafikregler då du kör och då är det bra om du lärt dig dem!

Riskettan och risktvåan 

Det finns även obligatoriska moment som ska genomföras då du ska ta körkort. Bland annat är det två riskutbildningar. De heter riskutbildning 1 och riskutbildning 2, men kallas även ibland just för riskettan och risktvåan.

Den första delen, den handlar om olika risker i trafiken, så som trötthet, droger och alkohol. Denna del är som en lång teorilektion på cirka tre timmar.

Del två, den är även känd som halkbanan. Det är då du får köra bil på halt underlag och utsättas för olika situationer. Det för att du ska få känna på samt lära dig hantera riskfyllda situationer. 

När du är redo

När du har kört så pass mycket att du känner dig trygg bakom ratten, samt känner att du har koll på alla lagar och regler, så är det dags att boka in dig på dina prov. Det är då förarprov och teoriprov som ska genomföras och godkännas för att du ska få ditt körkort.