Drömmer du om att ta grönt kort och spela golf? Golfen är svår att tröttna på. När du får till den där perfekta träffen vill du bara få till den igen och igen och igen. Du kan alltid hitta nya mål att ta sikta emot, möjligheterna att utvecklas tar aldrig slut. Det finurliga handicapsystemet låter dig tävla mot dig själv, mot andra – eller bara spela för att det är kul. Vi berättar mer om att ta grönt kort.

Grönt kort via en golfskola

Det enklaste är att ta grönt kort via en golfskola, gärna under en härlig herrgårdsvistelse. Golfskolan gör dig redo för att ta ett grönt kort. För att få spela golf på merparten av Sveriges banor behöver du nämligen det som heter grönt Kort – ett sorts bevis på att du har koll på spelet och reglerna. Grönt Kort får du genom att lära dig grundläggande teori och träna på spelet, gärna med hjälp av en PGA-utbildad tränare. När du känner dig redo är det dags att göra spelprovet genom att gå en runda på golfbanan på ett givet antal slag.

Hur fingerar spelprovet?

Golfskolan går igenom detta med dig men i korthet gör du spelprovet efter godkänd teori. Det går ut på att du går en runda över 9 hål på en valfri banvärderad golfbana, på ett givet antal slag. Antalet slag som ger godkänt på spelprovet varierar beroende på vilken bana och tee du väljer, eftersom banor kan vara olika svåra och därför ge dig fler eller färre slag du ska klara av att gå runt banan på. Du behöver spela 9 hål på motsvarande handicap 54. Rundan måste spelas tillsammans med en så kallad markör, det vill säga en person som har ett Golf-ID och handicap, och som hjälper dig att räkna dina slag under rundan.

Lycka till med din nya golfkarriär. Du kommer inte att ångra dig!