Om ditt nuvarande soffbord är slitet eller längre ej passar in och fyller de behov du har så se på möjligheten att skapa ett nytt soffbord passande ditt tycke och smak genom att måla om eller renovera det du redan har hemma, detta är det absolut bästa ur ett miljömässigt hållbarhetsperspektiv. Det finns flera olika målningstekniker passande både soffbord i massivt trä eller andra skivmaterial. Vanligaste är att först slipa soffbordet och därefter grundmåla en omgång och därefter slutmåla med lackfärg två omgångar.

 

Om du istället köper ett nytt soffbord så säkerställ att lämna in ditt gamla soffbord på en återvinningsstation eller skänk bort det till någon annan som kan bruka och använda det, detta ger soffbordet en längre ytterligare livslängd.

 

Vid kassering av soffbordet om det ej kan brukas längre av dig eller någon annan så lämna in det på återvinningsstationen och särskilj de olika materialen som metall, trä och övriga material så dessa sorteras korrekt.

 

Om du tycker din TV bänk ej passar dina behov längre, se om du på något sätt kan skapa en ny TV bänk utifrån din gamla genom målning eller renovering. Det finns flera tips på nätet och även fackböcker med målningstekniker och renoveringstips av gamla uttjänta möbler.

 

Om du efter lite fundering kommer fram till att du vill köpa ett nytt soffbord eller tv bänk, välj
en butik eller leverantör i närheten av din bostad så du slipper onödigt långa transporter. Om möjligt välj miljöfrakt med fossilfritt drivmedel vid transport av möbler från butik till din bostad. Lämna in överblivet emballage från dina nya möbler såsom wellpapp, plast, frigolit till återvinningen.

 

Skog binder koldioxid och minskar därmed klimatutsläppen. Möbler som tillverkas i massivt trä har samma egenskap, detta binder koldioxid. Vardagsrumsmöbler i massivt trä, exempelvis soffbord och TV bänkar binder koldioxid och med rätt skötsel kan möbler i massivt trä hålla i generationer. Vårda massiva trämöbler efter leverantörens rekommendationer, detta ger oftast den längsta livslängden på möbeln.