För många unga tjejer är det superviktigt med balen innan studenten och att hitta rätt klänning för detta tillfälle. Det är ju så att balen i sig, det är en upplevelse värd att minnas. Om du ska köpa en balklänning, så är det bra att fundera på en del saker. Är det du, eller dina föräldrar som ska betala? Det kan vara bra att ha klart för dig hur mycket pengar din klänning får kosta.  Det innan du börjar leta efter den perfekta balklänningen.

Hitta inspiration

Det är en god idé att leta fram en massa bilder på olika balklänningar. Det är enkelt gjort via internet. Dels finns det ju många online butiker med klänningar för bal, samt att det även finns andra forum, bloggar och sociala medier. Det är inte heller fel att gå runt till olika butiker i stan, om du bor så att du har möjlighet till det. 

Det är viktigt att ha ett öppet sinne och våga testa många olika klänningar. Sen är det ju så att en klänning kan se helt annorlunda ut i verkligheten än vad den gör på en bild.

Kolla många butiker

Det är som sagt en fördel att se olika klänningar i verkligheten, samt testa hur de ser ut på dig. Det är därmed bra om du kan gå till i alla fall minst en butik som säljer balklänningar. Du kan ta med dig din mamma, eller din bästa vän. Låt shoppingen ta tid och testa flera olika klänningar, i olika modeller och i olika färger. 

När du ska testa klänningar, se då till att du är rätt klädd under, med de underkläder du ska ha på balen eller i alla fall liknande. Det så att du ser hur det blir tillsammans med klänningen. Det kan även vara bra att ha med de skor du ska ha, så att du kan se hur lång klänningen är. 

Det är inte bara viktigt hur du ser ut i din klänning, tänk även på att den ska vara bekväm att bära! Välj inte en klänning som sitter för tajt, även om du tänker du ska tappa ett par kilo. Det är enklare att sy in den, än ta ut.

Matcha med accessoarer och din kavaljer

Om du ska gå med din pojkvän eller en kille från klassen, så kan det vara bra att ni pratar ihop er om vad ni ska ha på er. Det kan ju vara bra att i alla fall matcha färgerna med varandra på ett snyggt sätt. Fundera även på om du ska ha accessoarer och i så fall vad. Det kan vara bra att välja smycken som så att säga lyfter din balklänning på ett bra sätt. Sedan är det upp till dig om du tycker det räcker med ett par enkla pärlörhängen eller om du vill ha hela kitet med armband, halsband, diadem eller andra hårsmycken och så vidare. Fundera även på om du ska ha en väska. Ofta brukar en enkel kuvertväska kan vara det perfekta alternativet.