Det finns idag flera vägar att gå för att ta körkort. Det allra vanligaste sättet, det är att skriva in din på en bra trafikskola. Det finns en trafikskola Järfälla att välja, om det är där du bor. Ett annan väg att gå, det är att övningsköra privat, med en handledare. Det tredje sättet, det är att gå på en intensivkurs. 

Oavsett vilken av dessa vägar du föredrar, så är det så att innan du alls får börja övningsköra, så måste du ha ett körkortstillstånd, eller lämp som det ibland kallas för. Du ska göra ett syntest hos en optiker, som ska följa med din ansökan om tillståndet. Ansökan görs till Transportstyrelsen. 

När du fått ditt körkortstillstånd, då kan du påbörja din väg till att ta körkortet. Antingen med en trafikskola i Järfälla, köra privat med handledare, eller gå en intensivkurs. Du ska inte bara öva på att köra, det är även viktigt att du pluggar teori. 

Obligatoriska moment

Utöver att du ska övningsköra samt plugga teori, så är det så att det finns moment som är obligatoriska att göra. Det är ett måste att du går det som kallas för riskutbildning. Den är i två delar och de kallas för riskutbildning 1 och riskutbildning 2. Ibland säger man riskettan och risktvåan. 

Första delen i riskutbildningen, den är en form av lång teorilektion kan man säga. Det handlar då om risker i trafiken. Bland annat alkohol, droger och trötthet. Det gäller att vara aktiv i diskussionerna. Denna del brukar vara runt 3 timmar.

Andra delen, risktvåan är även känd som halkbanan. Du får då köra och hantera bilen på halt underlag, det på olika sätt. Innan du genomför denna del så är det rätt viktigt att du kört en del samt känner dig trygg bakom ratten. 

När du genomfört dessa delar, så är de giltiga i 5 års tid. 

Uppkörning och teoriprov

När du har kört en hel del samt genomfört dina riskutbildningar och känner dig säker på det teoretiska, så kan det vara dags att göra ditt förarprov som det heter. Det är då två delar, teoriprov samt körprov, även kallat uppkörning. 

Du börjar med att göra ditt teoriprov. Den består av 65 frågor och för att bli godkänd så måste du ha minst 52 rätt. 

Sedan är det dags att köra upp, alltså genomföra ditt körprov. Du kan låna bil, eller köra en egen, tillsammans med en provledare. Körningen är i cirka 45 minuter och består av blandad körning. Du ska visa att du kan framföra bilen på ett säkert sätt. Du ska även visa att du har koll på alla trafikregler. Du kan komma att få göra olika moment under körprovet, så som att backa, parkera, köra på motorväg och så vidare. Vad just du får göra, det kommer din provledare bestämma och tala om vid uppkörningen.

När du har klarat av både ditt teoriprov samt ditt körprov, så har du tagit ditt körkort. I samband med teoriprovet får du ta kort, som sedan blir det foto du får på körkortet.