Enamelled copper wire eller emaljerad koppartråd som är dess svenska namn, kallas även ofta för magnettråd. Detta är något som ofta används i olika elektriska applikationer på grund av dess överlägsna elektriska, termiska och mekaniska egenskaper. Det finns även emaljerad aluminiumtråd. Om det är just Enamelled copper wire du är ute efter, så kan du hitta det hos dahrén.

Emaljerad koppartråd isoleras genom att den beläggs med emalj av olika temperaturklasser. Emaljerad koppartråd används främst i tre typer av applikationer i transformatorer för att omvandla en typ av elektrisk energi till andra typer. Aluminiumemaljerad tråd och kopparemaljerad lindningstråd används i motorer för att omvandla elektrisk energi till mekanisk energi. Emaljerad kopparlindningstråd används också i generatorer för att omvandla mekanisk energi till elektrisk energi.

Emaljerad kopparmagnettråd används som tråd i elektromagneter som använder elektricitet för att generera ett magnetfält. Emaljerad rektangulär eller platt koppartråd/remsa är inlindad i en tät spole. När en elektrisk laddning appliceras genererar ledningarna magnetfältet. Platt emaljerad koppartråd har en mängd olika applikationer och används idag i bilar, motorer, transformatorer och industrimaskiner. Rund emaljerad koppartråd finns också i mindre enheter och hushållsapparater, såsom datorer, tv-apparater med mera.

Använd dig av emaljerad koppartråd

Den allra mest använda ledande metallen är just koppar. Idag är det ofta just emaljerad koppartråd i motor- och transformatorindustrier som används. Det för att linda motorer och transformatorer med. Man kan tillverka koppatråden genom att använda sig av varmvalsad tråd på stansar, så att man kan minska storleken samt öka dess fysiska egenskaper.

Koppartråd används i alla typer av elmotorer. Den används vid tillverkning av elektriska delar för bilar såsom autobränning med mera. Enligt en uppskattning går över 40 % av den totala koppartrådsproduktionen i Indien till motor- och transformatorindustrin för lindnings- och omlindningsändamål. Elektrisk transmissionsledning är ett annat viktigt område där koppartrådar används flitigt tillsammans med sin konkurrentmetall som aluminium och stål.

Fördelar med att använda koppartråd

Det finns en hel del fördelar med att använda sig av koppartråd. Det är idag den mest föredragna tråden idag för ett flertal kritiska industrier, som elektronik, telekommunikation, konstruktion, marin och så vidare. Dessa fantastiska egenskaper hos koppartråd har gjort det till ett självklart val för dessa industrier. Några anledningar till det är:

Flexibilitet: Flexibel till sin natur så kan koppartråd formas, skäras och blandas för att passa behoven. Sådana behov är allmänt efterfrågade inom industrier som marin och konstruktion.

Konduktivitet: Koppar är det näst högsta konduktivitetselementet, med silver som mest. På grund av de extremt höga elektriska och termiska konduktivitetsegenskaperna hos koppartråd och billigare än silver, gör koppartråd till den mest eftertraktade tråden för industrier.

Smältpunkt: Eftersom koppar har en absolut hög smältpunkt, passar den behoven hos industrier som elektricitet och konstruktion.

Styrka: Koppartråd är mycket stark eftersom den är gjord av kopparmalm med hög hållfasthet. I industrier som telekommunikation där tråd används för signalöverföring över långa avstånd, krävs tråd med liknande styrka.

Kompatibla: Koppartrådar som – ren koppartråd och glitterkoppartråd – är mycket kompatibla med varandra, och de kan bilda en bra blandning om det skulle behövas