En metod som har blivit rätt populär det senaste det är sous vide. Uttrycket kommer från franskan och det betyder ungefär under vakuum. Det handlar då om att använda en vakuumförpackare tillsammans med vakuumpåsar. Du kan köpa en vakuumförpackare online. Sous vide går att använda för kött samt att det även fungerar bra med fisk, grönsaker och rotfrukter. Det handlar helt enkelt om att anpassa temperatur och tillagningstid efter råvara.

För att kunna laga maten med sous vide-teknik, så bör du ha en vakuumförpackare, så att du kan vakuumförpacka dina råvaror i vakuumpåsar. Du kan köpa dessa saker online, via trygg E-handel. När råvarorna har vakuumförpackats, så läggs påsen i ett vattenbad, med en låg och jämn temperatur. Efteråt kan du ta ur råvaran ur påsen och steka på det, om du vill ha en stekyta på det. Fördelen med att tillaga med sous vide-teknik är att kött och fisk blir mört och saftigt samt att de behåller alla näringsämnen och mineraler.

Kött som passar att laga med sous vide

Det går bra att laga till olika detaljer av kött med denna teknik, det som kan skilja är tillagningstiden. Mört kött, så som oxfilé, fläskfilé eller ryggbiff, de räcker att ha i vattnet cirka 1-2 timmar, medan kraftigare detaljer, till exempel fransyska, bringa och rostbiff bör ligga i upp till 24 timmar.

Vad behöver du ha för att lagas sous vide?

Du behöver ha en del prylar för att kunna laga med denna teknik. Bland annat behöver du ha en sous vide-cirkulator samt att du även behöver ha en vakuumförpackare samt vakuumpåsar. Även en stor gryta är bra att has. Cirkulatorn är till för att vattnet ska rotera, så att det blir en mer exakt temperatur.

Ta sedan fram det du vill tillaga och vakuumförpacka det. Att vakuumförpacka är ett bra sätt att förhindra bakteriebildning på samt att det även förlänger hållbarheten på maten. Efter att du gjort detta, så ta fram din gryta och fyll den med vatten samt fäst sedan sous vide-cirkulatorn på kanten. Sedan är det bara att lägga i påsen och tillaga den till den har rätt temperatur.