Tillhör du också en av dem som har trädgården full av äppelträd eller andra fruktträd men där du inte vet vad du ska göra med din skörd? Lugn, det är få saker som är så härliga och enkla att göra som att tillverka sin egen hemmagjorda must utan tillsatser. Bara äpplen som man själv odlat och utan en större insats får stora mängder must.

Merparten av alla äpplen som odlas i Sverige kommer från Skåne. Det är framför allt yrkesodlare, men även villaägare har fått upp ögonen för att göra sin egen must med bra och effektiv utrustning. Tillvägagångsättet för att göra must sker i fyra steg, läs mer här.

  • Sortera och rengör äpplena genom att tvätta av dem i ett vattenbad. Plocka bort ruttna och mögliga äpplen. En regel är att bara använda äpplen som du skulle kunna tänka dig att äta. Ett dåligt äpple kan tyvärr fördärva musten.
  • Krossa frukten efter att den är sorterad och tvättad. Fruktkrossen ska krossa äpplena till en lagom fin fruktmassa som släpper musten på ett bra sätt. Genom att låta fruktmassan vila i 4-24 timmar, så kallad maceration, påbörjas en process i fruktmassan som gör att ett högre utbyte must ges vid pressning.
  • Fruktmassan ska pressas efter att macerationen är klar. Beroende på vilken modell av fruktpress som används skiljer sig tillvägagångsättet. Läs i instruktionsboken hur fruktpressen fungerar. Grundprincipen är densamma för alla fruktpressar – en tryckkraft läggs på fruktmassan och med en presskorg med mång små hål gör att musten rinner ut ur hålen i korgen. Kvar i korgen blir en torr fruktmassa. Musten som samlas upp under fruktpressen är redo att drickas som den är. Inga tillsatser behövs. Musten är hållbar i kylen i ett par dagar.
  • För att du ska kunna lagra musten under en längre tid behöver den antingen frysas eller pastöriseras. Fryst must tinas innan den går att dricka. När musten är tinad är hållbarheten ett par dagar i kylskåpet. Med hjälp av pastörisering, uppvärmning till ca 80-82 grader under en begränsad tid om 10-15 minuter för att därefter tappas på flaska eller bag-in-box, kan musten lagras i upp till 1 år i sval rumstemperatur.

Så enkelt är det att göra sin egen must och njuta av din skörd hela året. Med rätt utrustning blir jobbet både roligt och du får njuta av ett underbart resultat.