Att få testa på nya fräcka plagg som fulländar våra dagliga outfits är självfallet spännande, men det är samtidigt av yttersta vikt att inte glömma bort den miljöpåverkan som klädtillverkningen har. Lyckligtvis nog finns det metoder att tillämpa för att säkerställa att du får njuta av fina plagg samtidigt som du är skonsam mot djur och natur. Vi ska ta en titt på några av dessa tillvägagångssätt som är värda att ta hänsyn till i vardagen.

 

Vänd dig till butiker med hållbara kläder

 

När du beställer nya plagg vill du med största sannolikhet att kläderna ska vara tillverkade på ett klimatsmart sätt och med schyssta villkor för arbetarna. Genom att kolla igenom modesidor som Elle eller vända dig till andra modeexpertsajter kan du få en översikt av de bästa kläderna från Sveriges främsta varumärken. Resultatet blir att du utan svårigheter kan lägga vantarna på ljuvliga plagg som är tillverkade med fokus på hållbarhet och miljön.

 

Om du vill gå ett steg längre kan du även se till så att du gör din egen research innan du beställer kläder från din föredragna butik. Ta reda på var materialen och arbetskraften kommer ifrån och säkerställ att du kan bära ditt mode med gott samvete.

 

Satsa på färre och mer högkvalitativa plagg

 

Det är lätt att impulsköp sker så fort ett snyggt plagg till ett förvånansvärt billigt pris dyker upp på skärmen, men dessa impulsiva köp av lågkvalitativa kläder kan i slutändan leda till att du ofta tömmer din garderob – antingen för att du har blivit trött på kläderna eller för att de inte håller. Se därför istället till så att du köper kläder som är tillverkade i slitstarka material och som har en design som du verkligen kommer att vilja bära under en lång tid framöver.

 

Så länge du gör upp en budget och en köpeplan beställer du aldrig över dina tillgångar och undviker dessutom att du slänger ut en hel dröse med kläder. Detta bidrar inte bara till att din plånbok blir lyckligare, utan att du även är skonsam mot miljön. När allt är sagt och gjort: satsa på färre högkvalitativa plagg snarare än en stor mängd billiga och lågkvalitativa plagg. För att ta reda på ännu mer om hållbart mode, klicka på följande länk: https://www.sverigeskonsumenter.se/vad-vi-gor/hallbar-konsumtion/hallbart-mode/.

 

Bär andrahandskläder

 

I dagens samhälle är det lättare än det någonsin har varit att köpa och skänka second hand kläder. Det finns både ett stort antal online butiker och landbaserade butiker där det är möjligt att beställa just second hand kläder, och du kan se på detta lite som återvinning. Genom att ett plagg återanvänds krävs inte tillverkning av nya kläder och du förhindrar att gamla kläder hamnar i soptunnan.

 

Ta därför gärna beslutet att ge bort kläder som du inte längre använder och att köpa ditt mode i second hand butiker. Glöm inte heller att det i många fall går att hyra kläder till olika event. Kanske är det dags för en skidresa, en fest eller ett bröllop. Istället för att då köpa nya kläder som du endast kommer att använda en enda gång kan du hyra kläder och på så sätt göra ett klimatsmart val.

 

Miljömärkta kläder för en hållbar framtid

 

Kläder som är framställda i ekologiska material är en bra start, men vänd dig även gärna till plagg som är miljömärkta. Vad den här märkningen betyder är att miljökrav har ställts på kläderna under hela tillverkningsprocessen, och några av dessa märkningar som du kan stöta på är Svanen eller Bra Miljöval. När du beställer kläder online är det i vanliga fall ganska uppenbart huruvida ett plagg är miljömärkt eller inte om du kikar på klädernas beskrivning, så börja just där!

 

Fixa gammalt istället för att köpa nytt

 

Det sista tipset att följa för hållbart mode är att laga dina gamla kläder istället för att köpa nya. Här väljer du själv om du vill göra det på egen hand eller anlita en skräddare för ett riktigt proffsigt jobb. Genom att laga gamla kläder får du möjligheten att njuta av dina favoritplagg under en längre tid, och du sparar även pengar då du slipper att köpa nytt. Bäst av allt: du tar ett klimatsmart val och bidrar till en mer hållbar framtid!