Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor är ofta strumpor som vi associerar med äldre personer, men vad är egentligen stödstrumpor bra för och kan det vara något även för dig? Vi berättar mer.

Varför stödstrumpor?

Det finns flera anledningar till varför stödstrumpor har blivit så populära men stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som är den korrekta benämningen, används i första hand för att öka blodcirkulationen i benen. Anledningen att bära dessa strumpor är således de positiva hälsoeffekterna som kommer med användandet av dom. Kompressionsstrumpor har nämligen en mycket bra förebyggande effekt mot åderbråck, klaffsvikt och blodproppar i benen. Stödstrumpor är även bra för när benen känns trötta och svullna vid graviditet eller när man sitter still länge på flyget eller på jobbet.

Stort utbud av olika stödstrumpor

Idag finns det ett stort utbud av produkter som benämner sig som stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Dock är det inte alla som ger utlovad effekt. Då du köper kompressionsstrumpor är det viktigt att du tänker på dina mått. Då du väljer storlek skall du i första hand gå på ankelmåttet, därefter vadmåttet och i sista hand skostorleken. Ta måtten på morgonen om du har problem med svullnad under dagen. Detta eftersom att kompressionen börjar kring ankeln och avtar upp mot vaden. För att få rätt effekt är det viktigt att kompressionen kring ankeln är den rätta.

Hur länge kan du ha stödstrumporna på dig?

Vi har berättat varför stödstrumpor är bra att använda under dagtid, men hur länge kan man ha stödstrumpor på sig i sträck? Det finns inget farligt med att ha på sig stödstrumpor och du skulle kunna ha på dig stödstrumpor dygnet runt. Dock är dess syfte att hjälpa din blodcirkulation och när du sover är du generellt i en liggandes position som gör det enkelt för cirkulationen att fungera utan stödstrumpa. Hur länge man kan ha på sig stödstrumpor beror därför enbart på personlig preferens och behov.